Megtiltották a játékot, az éneklést ... de nem tiltották meg a sütést és a főzést! Otthon biztosan nem fog hiányozni a népszerű finomságokkal teli ünnepi asztal. És amikor az idén annyi mindenről lemarad az ember, a szenvedéseket valamivel ellensúlyozni kell. A mai cikkünkben tippeket talál a nagyszerű karácsonyi ételekhez, amelyek örömet szereznek a hagyományos ételek szerelmeseinek, a vegetáriánusoknak, valamint azoknak is akik elsősorban az egészséges ételeket kedvelik. Szeretne végre egy igazi karácsonyi gyümölcs kenyeret sütni? Szép puha mézeskalácsokat ? Vagy kényeztesse magát a hagyományos finomságok könnyű változataival? Lásson neki az olvasásnak.
Hogy a mézeskalács puha legyen
Ahogy egy népszerű gyermekkönyv mondja: Nálunk Bullerbynben a karácsony akkor kezdődik, amikor mézeskalácsot sütnek... És ez így is van. Ezek a mézes finomságok malacok, fák és manapság már minden lehetséges és lehetetlen formában, elválaszthatatlanul kapcsolódnak a karácsonyi ünnepekhez. Ha minden évben azt mondja, hogy ebben az évben végre nem lesznek olyanok, mint a beton, akkor itt a lehetőség! Íme egy recept a puha karácsonyi mézeskalácsokhoz, amelyeket nem kell fekve hagyni, hogy a formájukat megtartsák:
- 400 g finom liszt
- 50 g vaj
- 140 g porcukor
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Keverje összes a száraz hozzávalókat, majd adja hozzá a nedveseket és dolgozza az egészet puha tésztává. Hagyja egy éjszakán át a hűtőben. Melegítse elő a sütőt 160 ° C-ra, a tepsit bélelje ki sütőpapírral, és a tésztát nyújtsa 0,5 cm-es vastagságra. Vágja ki a mézeskalács formákat, amelyeket 8-10 percig süssön, és még forrón kenje be a felvert tojással.
Karácsonyi gyümölcskenyér - hogyan lehet megkötni?
Felejtse el a szupermarketből vásárolt száraz és édesített süteményeket, ez a valódi karácsonyi kenyérre talán csak formájában hasonlít. Ehelyett süsse meg saját, vajas finomságát, finom mandulával és mazsolával. Hogyan kell csinálni?
Recept:
- 230 g finom liszt
- 100 g félig durva liszt
- 70 g lágy vaj
- 60 g cukor
- 35 g apróra vágott hámozott mandula
- 35 g mazsola
- 20 g friss élesztő
- 115 ml langyos tej
- 1 tojás és kevert tojás a kenethez
- 1 zacskó vanília cukor
- 1 citrom reszelt héja
- mandulapehely a szóráshoz
- 4 g só
Keverje össze mindkét lisztet egy tálban, és hozzon létre egy lyukat a közepén. Öntse bele a tej kétharmadát, és adja hozzá az összemorzsolt élesztőt. Fokozatosan keverje a lisztet a folyadékközponthoz, amíg folyékony tésztává nem válik, amelyet meleg helyen 30 percig kelesszen.
Hagyja a vajat megolvadni egy lábasban. A tojásokat keverje össze egy csészében. A tésztával keverje össze a maradék tejet, az olvasztott vajat, a cukrot, a sót, a citrom héját és a tojást. Dolgozza finom tésztává, amelybe szórja bele a mazsolát és mandulát. Hengereljen ki 6 hengert, majd ezeket fonja össze, és hagyja még egy órán át kelni. Ezután 160 ° C-on előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
Igazi karácsonyi puncs
Akár szüksége van egy kis felvidulásra, akár átfagyva tért haza egy hosszú sétáról, a karácsonyi puncs jól fog jönni. Elkészítéséhez elég néhány összetevő. Szüksége lesz vörösborra (az átlagos minőség elegendő, nem kell, hogy Gran Reservát öntsön az edénybe!), narancslére, fahéjra, szegfűszegre, cukorra és rumra. Melegítsük a keveréket, de vigyázzunk, ne főzzük fel! Ezzel ugyanis az összes alkohol elpárologna. Ezután mandulát, mazsolát vagy kompót gyümölcsöt adhat a poharakhoz.
Ponty salátával vagy sem?
A hagyományos sült pontyokat a 19. század eleje óta szolgálják fel a karácsonyi vacsoránál. Az utóbbi években azonban sok háztartás inkább a "jobb" halakat, például a lazacot, a süllőt vagy a friss tonhalat ízleli meg ezen az estén. Ne féljen kipróbálni az újdonságokat, és kényeztesse magát igazi specialitásokkal.
A klasszikus burgonyasaláta már nem igazán alkalmas ilyen halakhoz. Ha azonban nem szándékozik feladni ezt a hagyományt, választhat egy könnyű változatot. A majonéz helyett tejfölt vagy olívaolajjal áztatott tojássárgáját használhat. Érdekes ízt kaphat egy teáskanálnyi mustár hozzáadása után is.
Régi cseh kuba
De ha a hagyományok híve, ráadásul vegetáriánus, akkor karácsonykor élvezhetik a karácsonyi gombás kubát. Használhat szárított vagy fagyasztott gombát is, így felhasználhatja az erdő őszi fogásait. 3 marék gombát fél órán át áztasson tejben, majd 5 percig főzze és ezután csepegtesse le. Öblítsen le 300 g darát. Oldja fel (vajban vagy olajjal) egy edényben, és pirítsa meg a búzadarát, majd adjon hozzá vizet és főzze puhára. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, a köményt és megpároljuk. Keverje össze az elegyet a darával, adjon hozzá fokhagymás majoránnát, sót és borsot, és 180 ° C-on süsse kb. 20 percig.
Egészséges karácsonyi sütik
Szeret enni, de karácsonykor nem akar csúnya kilókat felszedni? Próbálja ki ezeket az egészséges finomságokat! Bűnbe eshet süteményekkel étcsokoládéval és mogyoróvajjal, teljes kiőrlésű vanília tekercsekkel, nyers kókuszkockákkal csokoládéban vagy tönkölylisztben. Szárított gyümölcsöt vagy diót is mindig fogyaszthat.
Úgy gondoljuk, hogy mai receptekkel sikerült inspirálnunk.Tehát Kellemes Ünnepeket!
Címkék
Ajánlott cikkek
"Add a nőnek a megfelelő cipőt, és meghódítja a világot!" Marilyn Monroe